Julprat på jobbet

Jag och min arbetskamrat står och diskuterar på jobbet samtidigt som vår chef står bredvid och fyller i viktiga papper. (För att riktigt förstå våra känslor bör man kanske tillägga att både jag och min kollega fortfarande bor hemma).

Kollegan: Gissa vad?! Jag fick lägenheten och kan flytta in redan om ett par veckor!

Jag: Det är ju jättebra! Gud va roligt!

Kollegan: Ja, vet du vad det betyder? Att jag ska få julpynta en hel lägenhet!!

Jag: Åh, vilken lyx! Du måste ha en massa tomtar och stjärnor och en jättestor gran med jättefina kul..

Kollegan: Ja! Och glitter och lyktor och apelsiner med nejli..

Chefen: Driver ni med mig eller?! Julpynta?! Säg inte att ni är serriösa, vem tusan gillar att julpynta?!

När jag hörde det trodde jag istället att min chef drev med oss. Att julpynta är ju bland det bästa som finns! Att gå ner i källaren och leta fram kartongerna märkta med "julpynt" och plocka upp tomte efter tomte och minnas historien om vart varje figur kommer ifrån och vilka man har gjort när man var liten och vilka man har ärvt. Att blanda det gamla med det nya och skapa mysig stämning med dofter, ljus och glädjande musik. Hur kan man inte tycka om det?

Bocken först med att dela ut julgåvor

Julbocken, de flesta av oss har en ståendes bredvid granen men vad vet vi egentligen om den?

Många känner säkert till att förr i tiden (under 1800-talet) klädde någon av männen i familjen ut sig julbock och delade ut julklappar. Men visste ni att det är en av våra allra äldsta julsymboler? Den härstammar från åskguden Tor, vars vagn drogs av två bockar, och fram till 1800-talet gick ungdomar från gård till gård och sjöng en julbocksvisa.


Vad blir årets julklapp?

Första årets julklapp kom redan 1988; bakmaskinen. Tjugo år senare blev det en upplevelse. Vad kan vi förvänta oss i år? Den 12 november utses årets julklapp av Handelns utredningsinstitut. - Det finns tre kriterier som ska uppfyllas; det ska antingen vara en nyhet eller något som har ett nyväckt intresse kring sig, något som har högt försäljningsvärde eller har sålt många enheter och så ska det representera sin samtid, säger Lena Larsson (Vd för Handelns utredningsinstitut) till Lokaltidningen.

5 år bakåt i tiden...

2004: Platt tv'n            2005: Pokerset   2006: Ljudboken
           

2007:
GPS-mottagaren   2008: En upplevelse
               



Konsten att äta julbord

När jag äter julbord går jag oftast bara fram till det uppdukade bordet och lägger upp allt det som jag tycker är gott på en och samma gång. Men för att verkligen kunna njuta av maten har man gjort ett system där man delar in julbordet i fem turer. I varje tur ingår ett antal maträtter som man kan välja på.

FÖRSTA TUREN:
Mat: Sill i alla dess olika sorter och utförande.
Dryck: Snaps och öl eller mineralvatten. Snapsen får gärna vara milt kryddad med kummin, anis, dill eller fänkål.

ANDRA TUREN:
Mat: Fisk och skaldjur. Rökt fisk, gravad lax, kallrökt lax, ål och ägghalvor med räkor.
Dryck: Snaps och öl eller mineralvatten. Ett alternatvi till öl kan vara champange, som passar utmärkt till fisken. Till dessa rätter passar det utmärkt med citronsnaps.

TREDJE TUREN:
Mat: Leverpastej, julskinka, fårfiol, kallt kött, grisfötter, kall griljerad grisknorr, kalvsylta, pressylta, rullsylta, korvsallad, äggsallad och ostsallad.
Dryck: Snaps öl eller mineralvatten. Välj en besk eller bitter snaps, som gärna får innehålla vanilj, anis eller nejlika. Man hittar dessa i snapsserien Svenska snapsar på Systembolaget.

FJÄRDE TUREN:
Mat: Småvarmt, Janssons frestelse, ansjovisfräs, sillbullar, stekt salt sill, ler-tallrikssill, laxpudding, kokt rimmad oxbringa, stekt fläsk, fläskkorv, julkkorv, köttbullar, revbensspjäll, brunkål, rödkål och lutfisk.
Dryck: Vin, öl eller mineralvatten. Blir det lutfisk passar det utmärkt med rött Bordeauxvin.

FEMTE TUREN:
Mat: Ost och kex, bärkompott, fruktsallad, ingefärspäron, pepparkakor, risgrynsgröt, ris a´la Malta.
Dryck: Portvin eller mineralvatten.

Källa: Lokaltidningen



RSS 2.0