En köttfri jul

Nu när julen närmar sig sakta men säkert är det dags att börja planera och jag älskar att planera! Jag har i veckor gått och tjatat på mina föräldrar om det inte är dags att börja prata med släkten om vem som ska fira jul med vem och hos vem vi ska vara på julafton. Men eftersom jag har inte så mycket att säga till om i den diskussionen är det är lika bra att jag ägnar mig åt mina egna dilemman. I mars detta året slutade jag nämligen att äta kött av en rad olika anledningar och nu börjar ångesten om vad jag ska äta på julafton att göra sig påmind. Vad är en jul utan pappas köttbullar och dom läckra prinskorvarna liksom? Men jag har bestämt mig för att inte ge vika, jag får hitta andra alternativ helt enkelt, frågan är bara vad? Jag äter fortfarande fisk, dricker mjölk och äter ägg så jag kallar inte mig själv för vegetarian, jag äter inte kött från däggdjur bara. Men sen tycker jag inte om varken sill eller lutfisk och Janssons frestelse finns inte ens med på kartan så ja, ni förstår kanske mitt problem.

Finns det någon som har något tips på vad man kan äta istället och samtidigt kunna behålla känslan av att det är julmat? Vad är eran favorit på julbordet?


Kommentarer
Postat av: Jenny

Hej!



Härligt att äntligen få planera jul igen :)



Jag hade tänkt prova coleslaw med saffran i år. Recpetet på den hittar du på Arlas hemsida.



2008-10-21 @ 12:18:25
URL: http://hallongumman.blogsome.com
Postat av: Anette

Hejsan!

Äter du fågel? Du kan få precis samma grejer från julbordet med kyckling och kalkon. Ingelsta som säljer kalkonprodukter har både prinskorv, köttfärs som du kan göra köttbullar och annat av, skinka, salami...you name it.

Hade precis samma dilemma som dig när jag slutade med kött från däggdjur, men blev överlycklig när jag förstod att jag inte behöver sakna något av det vanliga julbordet.

Titta på www.ingelsta.se och se om dom har några återförsäljare där du bor. Annars brukar det finnas bra grejer från kyckling. Långkorv från kyckling blir ju nästan som prinskorvar om man kapar dom lite. :-)

Lycka till och God Jul!

Kram Anette

2008-10-21 @ 17:53:42
Postat av: SaraOtto

Åh, va kul att du länkat till mig :)

Jag har ingen direkt idé till ditt julbord tyvärr, men mina favoriter är skinkan och pepparlaxen!

2008-10-21 @ 18:33:47
URL: http://saraotto.se
Postat av: Julflickan

Jag står också inför min första köttfria jul och det känns som ett stort äventyr. Jag är vegetarian, och likaså min sambo, men vi firar jul isär och alla i min familj äter kött. Så det blir ett projekt att få sig någon julmat (bara ägg och potatis är ju inte mycket att hänga i julgranen även om det är gott). Jag har inte börjat leta runt efter vegetarisk julmat än, men jag kommer uppdatera min blogg när jag hittar något av intresse! Jag kommer fortsätta kika in här och se hur det går även för dig. Lycka till!

2008-10-21 @ 22:43:02
URL: http://julflickan.blogspot.com/
Postat av: Sara

Tack för alla tipsen! :)

2008-10-22 @ 16:43:43
URL: http://julkretsen.blogg.se/
Postat av: SaraOtto

Japp, lax är då otroligt gott. Men bara lax och potatis kanske inte är någon höjdare precis!

2008-10-22 @ 17:48:51
URL: http://saraotto.se
Postat av: SaraOtto

Råka länka till min vanliga hemsida ;)

2008-10-22 @ 17:49:16
URL: http://jul.saraotto.se
Postat av: Lotta

Jag kommer säkert att ha en del tips på min blogg; det här blir min åttonde jul utan kött och jag hade tänkt förnya mig lite i år. Finns massor av gott att göra! Och vill du inte äta fågel heller så finns ju goda veggiebullar och sojakorvar att äta. Goda veggiebullar går ju dessutom att göra på egen hand, om man är lite pysslig.

men som sagt, jag kommer nog att blogga om det här framöver!

2008-10-22 @ 21:39:04
URL: http://juleljus.blogspot.com
Postat av: Anonym

Du är utmanad, förresten!

2008-10-22 @ 21:57:05
URL: http://juleljus.blogspot.com
Postat av: Sofie

Du har blivit utmanad!

2008-10-24 @ 18:53:18
URL: http://mychristmas.blogspot.com
Postat av: Frida

Jag är inte själv vegetarian men lagar rätt ofta vegetariskt. Att göra egna linsbollar eller bönbiffar är rätt lätt. Krydda dem med smaker som du förknippar med julen t.ex. senap eller kryddnejlika så får de juligare smak. Recept på båda delar finns på min blogg men jag har tyvärr inte lyckats skapa ett receptregister än så man får leta lite är jag rädd. Sedan kan du ju laga en rotsaksgratäng istället för Jansson om du gillar det. Gör en god kålsallad med äpple/apelsin och nötter i t.ex. Den passar till den vanliga julmaten också. Hoppas du blev ltie inspirerad! :)

2008-10-29 @ 10:10:49
URL: http://fridolinfixar.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0