Väntan har börjat

Första advent firade jag idag så som många andra med att gå på julskyltning. Vi åkte till Lund, jag och min pojkvän, och där var julstämningen på topp och doften av brända mandlar och glögg susade genom folkmassan. Vi gick också inom Domkyrkan och tände varsett ljus, det har blivit något av en tradition för mig att göra det när det närmar sig jul. Man tar en extra stund och tänker på alla dem man har förlorat och saknar. Känslan man får när man gör det i kyrkan mer mäktig på nått sätt tycker jag. Sen efter det fick jag en hel del julklappar inhandlade också eftersom det var skyltsöndag. Bland annat en teburk från Java till mamma och pysselpärlor till min lillasyster. Jag hade nästan glömt bort hur mycket kaos det är i affärerna så här före jul men i helgen har jag blivit rejält påmind. Ett tag övervägde jag till och med att enbart handla mina julklappar på internet men det la jag ner igen. Tänk vad tråkigt det skulle bli...

Imorgon är det ännu en stor dag: Första december vilket betyder första avsnittet på julkalendern och bara 23 dagar kvar till självaste julafton. Och från och med imorgon lovar jag att jag ska få mer fart på min lilla julblogg, trots att jag jobbar från 10 - 20. Så titta gärna förbi vid nio tiden imorgonkväll!


kosta vad det kosta vill?

Idag är det exakt en månad kvar till julafton! Men gud vad mycket som ska fixas och förberedas innan dess. Denna helgen som kommer ska jag sätta upp min julstjärna (som jag ska köpa nu i veckan) och så ska jag och min pojkvän åka och shoppa lite mer juldekorationer och julklappar. Det kan aldrig bli för mycket jul! Men hur stor summa är rimlig att lägga på julklappar (per person) till sina nära och kära tycker ni?


SNÖ!

Äntligen har snövädret nått ner till oss här i skåne!

Är det inte underbart? Fram med pulka och overall!

Här ska det byggas snögubbar!

Chokladtårta med glögglasyr



Du behöver:

4 stägg
3 dlsocker
125 gsmör
1,5 dlkaffe, starkt
1 dlkakaopulver
2 dlvetemjöl
2 tskbakpulver

Glögglasyr:

2,5 dlflorsocker
75 gsmör
1 stägg
1 dlkakao
3 mskstarkvinsglögg

Garnering:

färska fikon, kumquat

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar botten (24 cm).
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Smält smöret och blanda det med kaffe och kakao.
4. Blanda ner den kalla smälta smörblandningen och mjölet blandat med bakpulver. Rör till jämn smet. Häll det i formen och grädda ca 40 minuter på nedersta falsen.
5. Blanda samman samtliga ingredienser till glasyren. Vispa den smidig med en elvisp.
6. När kakan är färdiggräddad och kall, lägg den på ett tårtfat. Bred glasyren på hela kakan. Garnera med fikon i klyftor och skivad kumquat.


Ett recept från:
Allt om mat


Ge mig mer jul

Visste ni att Bauhaus är späckat med  julsaker? Det hade i alla fall inte jag någon aning om... Jag hittade en skitsnygg julstjärna där idag som jag ska köpa och ha i fönstret men eftersom det inte finns någon bild på den på deras hemsida så får jag helt enkelt ta och visa den för er när den är min.

Idag åt jag min första pepparkaka för detta året och jag kan säga att det smakade väldigt gott!



Julmust i Sverige sedan 1910

Visst är julmust bland det bästa som finns? Det är bud på att köpa hur många flaskor som helst så man har ett helt förråd över sommaren!

Men nu läste jag precis att det tydligen ska finnas julmust året runt i affärerna men att det bara benämns som "must" och produceras av bla Apotekarnes.

Visste ni förresten att receptet på julmust-essensen är hemligt? Eller att det ursrungliga receptet kommer från Tyskland?

Upplevelseexperten!

Igår kom alltså nyheten om vad årets julklapp är och jag måste säga att jag inte är ett dugg förvånad. För er som missat det så är årets juklapp varken mjuk eller hård. Nä för årets julklapp är en upplevelse och nu är det så att jag råkar vara en expert på just det området. Som bevis nummer ett för det påståendet kan ni läsa HÄR om hur jag skrev reda förra året att en upplevelse är en perfekt julklapp. Som bevis nummer två kan jag berätta att jag under hela sommaren har jobbat som luftballongs-flygvärdinna/landare vilket går ut på att man agera som flygvärdinna under flygningarna samt hjälper till med att få ballongen att lyfta och landa. Och vad är häftigare att få i julklapp än en luftballongbiljett? Fungerar utmärkt även för de höjdrädda, tro mig! Som bevis nummer tre kan jag berätta om att jag även jobbat som äventyrsguide, dock bara för ett kort tag men jag vet vilka aktiviteter det finns att välja på och vem man kontaktar. Jag hade även ett tredje jobb under sommaren som städerska på ett Amerikanskt hotell på en ås här nere i skåne och ett presentkort på deras Spa eller middagsbjudningar är också att rekomendera. 

HÄR  får ni all inoformation ni behöver om Ballongflygningar, hur man bokar, hur mycket det kostar osv. Och det gäller att passa på! Just nu får man 500:- rabatt.

HÄR får ni all information ni behöver om äventyren. Det finns allt från forsränning, till isskulptering, till att köra fyrhjuling eller dresin.

HÄR får ni länken till det fyrstjärniga hotellet som har ett utmärkt läge med en oändlig utsikt.

Har ni fler frågor angående detta eller om ni vill ha fler förslag på upplevelser, stora som små så är det bara att fråga på!


Otroliga och roliga julfynd på nätet

Till alla er som inte har tid eller lust att leta efter julfynd på nätet och till er som helt enkelt inte vet var man ska leta. Nu har jag samlat ihop mina julfavoriter här nedan. Hoppas ni finner något i er smak!

Produkterna jag har valt kommer från Designonline.se, Plutoprodukter.se, Rusta.se och Bluebox.se och kostar från 10 kronor och uppåt.

1.  2.  3.
 4. 5. 6.
7.  8.  9.
10.  11.   12.

13. 14.  15.

16.  17.  18.


1. Modern adventsljusstake i röd eller vit. Den kostar 595 :- och kommer från Designonline.se
2. En ny verision nötknäckare. Lägg nöten på metallplattan, på med locket och slå lätt med handen och vips så är det klart! Den kostar 299 :- och kommer från Designonline.se
3. Doftljus som luktar pepparkaka. Kan det bli bättre? Kostar endast 20 :- och finns på Designonline.se
4. Ännu en adventljusstake men den här föreställer den historiska händelsen i Krubban.  Den kostar 295:- och finns på Plutoprodukter.se
5. Istället för de tradiga klistermärkena som vissa fäster på kylskåpet kan man köpa dessa söta magnettomtar som inte lämnar några märken efter sig. De finns på Plutoprodukter.se och kostar 39 :- för 3 stycken.
6. En söt tomte i keramík. Finns även i fler färger och kostar 75 :- styck. Du hittar dem på Plutoprodukter.se
7. En av mina favoriter. Rådjur i guld och silver som finns att köpas på Rusta.se för endast 29.90 :-
8. Stilrena renar i keramik. Dem kostar 49.90 och finns på Rusta.se
9. Domherrar att fästa i tex i granen. Säljs i 4-pack och kostar 39.90:- på Rusta.se
10. Söta julgransdekorationer i plåt. Säljs i 2-pack och kostar 29.90 på Rusta.se
11. Kakform i form av pepparkaksgubbar. Perfekt till när man bakar mjukpepparkaka! Den kostar 379 :- och finns på Bluebox.se
12. Söt juldekoration för 30 :- som finns på Bluebox.se
13. Häftig ängeldisktrasa för 29 :- från Bluebox.se
14. Den här är nästan ett måste! Tomteluva till lådvin för endast 65 :- Finns på Bluebox.se
15. Urgullig tomteisskrapa för 125 :- från Bluebox.se
16. En ny, modern verision av julkrubba av den italienska designern Alessi. Den kostar 645 :- och finns även den på Bluebox.se
17.  Söta änglar på rad. 75 :- på Bluebox.se
18. Roliga geléfigurer att fästa på fönstret. Dem kostar 10 :- och finns att köpa på Rusta.se


Vilken är din bästa julsång?

När det kommer till julmusik är jag kanske lite tråkig. Jag vill gärna lyssna på de gamla vanliga sångerna som man kan utan och innan och har lite svårt för att ta in något nytt. Men det är ju bara för att de gamla är så bra och julen handlar ju om tradition. Här har ni mina top tio låtar som viner genom mina högtalare just nu:

Längst ner på listan kommer:

10: JustD - Juligen
9: Adolphson och falk - Mer jul
8: Johnny Cash - The little drummerboy
7: José Feliciano - Feliz Navidad
6: Elvis Presley - Blue Christmas

Och top fem:

5: Frank Sinatra - Let it snow, let it snow, let it snow
4: Tommy Körberg - O Helga natt
3: Wham - Last Christmas
2: Frank Sinatra - White Christmas

Och här har ni min Julfavorit, nummer 1:



Vilken är absolut bästa julsång?

Lite julmys på morgonkvisten

Underbar låt av Peter Jöback.

När snön föll



Vilken tycker du är svts bästa julkalender genom tiderna?

Blir man någonsin för stor för svts julkalender?
Efter att ha suttit bänkad framför tvprogrammet varje jul i arton år börjar jag tvivla. Årets verision heter "Skägget i brevlådan" och man kan ju bara gissa vad den handlar om. Det låter i alla fall som barnslig underhållning i min smak.

Min favoritkalender är Mysteriet på Greveholm som sändes 1996 och jag har faktiskt stått utanför det slottet på riktigt. Jag hade gärna gått in och tittat också om det inte vore för elstängslet det omringas av på grund av alla vilddjuren som lever tätt in på. En annan julkalender som jag sent kommer glömma är Jul i Kapernaum som sändes -95. Det jag gillar med dem två är nog mest hur mystiken sammankopplas med det härliga som julen för med sig och får en att känna sig barn på nytt. Och som ni förstår är förhoppningarna skyhöga på årets julkalender.

 

 
Vilken är er favorit?



 


Varmt och gott i vinterkylan

Denna härliga julmugg från Duka skulle jag gärna fylla med varm choklad och vispgrädde en kall vinterkväll.



Muggen rymmer hela 50 cl och kostar 49 kr. Finns även i röd och vit.

Adventskalendrar för alla

Tiden för julkalendern (eller julkalendrarna för min del) börjar närma sig. I år tror jag att jag ska satsa på två chokladkalendrar. En att fuska med och en som jag ska försöka att sköta även om jag vet att båda kommer slukas innan den 24. I år har jag även planer på att skaffa en julkalender åt min katt. När jag först hörde att det fanns kalendrar till djur tyckte jag att det lät lite bisarrt men nu har jag vant mig vid tanken och självklart ska min lilla kisse också få känna på att det är goda tider, i varje lucka finns det nämligen en liten mumsbit.

Den här kalendern hittade jag på swecat.com men de finns även i sorterade djuraffärer och kostar mellan 40-100 kr. Och självklart finns det även till hundar.


Utveckla din kreativitet

Efter att ha blivit bombaderad av julkortsreklam från alla håll och kanter har jag börjat fundera på om det kanske är dags att tänka utan för lådan det här året. I vanliga fall brukar min familj skicka iväg julkort med Jenny Nyström motiv men det här året ska jag se om jag kan få dem på andra tankar för skojs skull. Jag fick ett mejl från Panduro Hobby om att deras julkolletion har anlänt och på hemsidan kan man enkelt bläddra igenom årets julmagasin. Där hittade jag en mängd olika varianter av julkort som man själv kan pyssla ihop och jag fastnade bland annat för de här:

  
 198 :-                       219:-                       198:-


Men sen såg jag att jag hade fått ett annat mejl från Postfoto som självklart också tipsade om sina julkort. Visst hade det varit roligt att skicka iväg ett julkort i form av ett fotografi av familjen, vi har faktiskt aldrig gjort det.



Trots alla fina erbjudanden så tror jag att jag har bestämt mig. Jag ska försöka övertala min kära familj till att göra en mix av dessa två varianter. Ett julkort som man själv pysslar ihop och som man sedan kan klistra på små utklipp av något roligt fotografi.


Vad tror ni om det?


Ingen jul utan kalle

Det är helt sjukt så mycket jag har jobbat på sistonde och det är också anledningen till varför jag inte har varit så duktig på att uppdatera här i bloggen. Men nu ska jag försöka få ändring på det för nu börjar det verkligen närma sig jul och december med stormsteg. En sak som är bra med mitt jobb är att det ligger nära ica-maxi så när jag har långa raster brukar jag gå in där för att handla lunch och ta en tur genom julavdelningen och igår hittade jag en stjärna som jag ska köpa och ha i fönstret. Den var helt underbart fin med pärlor och sånt där. Jag tror den kostade omkring 300 kr... Jag får visa en bild när den är min.

Just nu längtar jag bara till nästa lön för den ska spenderas på julklappar, juldekorationer och allt annat juligt man kan tänka sig. Just det, en sak till... Hur klarar man av att jobba på julafton?! Jag ska göra det och när jag fick reda på det så visste jag inte vart jag skulle ta vägen. Okej det är till halv 3 så jag borde hinna hem till Kalle om det inte är mycket köer men ändå. Jag dööööör...



RSS 2.0